Welke dakconstructie voor uw rieten dak?
Bij het plaatsen, vervangen of renoveren van uw rieten dak is één van de belangrijkste keuzes, de constructie van het dak. In de basis zijn er twee verschillende dakconstructies, waaruit gekozen kan worden: de open constructie en de gesloten constructie. Elke constructie heeft zo zijn voordelen en nadelen en die zetten we graag even voor u op een rij.
Een traditionele open constructie
Een open constructie is één van de oudste (meer dan 6000 jaar oud) en de meest beproefde dakconstructies die onder een rieten dakbedekking is gebruikt. Deze vindt u vaak terug bij oude boerderijen, hooibergen of schuren. Het voordeel van deze methode is dat het een lichte constructie is en optimale ventilatie heeft, zodat het riet goed kan ‘ademen’ en het vocht snel weg kan. Daarnaast kan het uiterlijk van binnen ook een voordeel zijn. Het riet is van binnenuit zichtbaar en dat geeft soms een mooi optisch effect.
Het nadeel van deze constructie is dat het energie en warmteverlies redelijk groot is, waardoor het in de ruimte eronder tochtig kan zijn. De constructie voldoet daarnaast ook niet aan de huidige bouweisen, omdat de isolatiewaarde te laag is (Rc=0). Er kan aanvullend geïsoleerd worden in combinatie met het dampdicht maken van de kap van binnenuit, maar dan nog is het lastig om het dak ‘stofvrij te krijgen. Bij een open constructie is de brandveiligheid ook relatief laag.
Ons advies is om dit type rieten dak voornamelijk te gebruiken boven onverwarmde ruimtes, waarin niet dagelijks ‘geleefd’ wordt. Denk aan stallen, schuren, tuinhuizen, prielen, hooibergen en garages.
Een gesloten constructie
Bij een gesloten constructie wordt het riet op een gesloten ondergrond van dakplaten geschroefd. Een gesloten constructie wordt, daarom ook vaak een schroefdak genoemd. Dit type rieten dak heeft een uitstekende isolatiewaarde van Rc = 2,5 tot een Rc = 6 (afhankelijk van de toegevoegde isolatiewaarde) en voldoet aan de nieuwste bouwregelgeving. De brandveiligheid is daarnaast even hoog als die van een pannendak en kan dus ook voor dezelfde lage premie worden verzekerd. De binnenkant van het dak is stofvrij en keurig afgewerkt met weinig gordingen, omdat de dakplaten op grote overspanning staan van 2,5 meter. De meeste nieuwe rieten daken hebben deze constructie.
In vergelijking met traditioneel gedekte rieten daken is de schroefdak methode vrij nieuw. Omdat een rieten dak vaak 30 tot 40 jaar meegaat, is nog onvoldoende te zeggen over de duurzaamheid van de onderconstructie van een schroefdak. De ventilatie van het riet is bij een gesloten constructie minder, dit is op te lossen met grover riet. Wij kunnen u in ieder geval vertellen dat veel schroefdaken die wij onderhouden de 20 jaar zonder al te veel problemen gehaald hebben.
Ons advies is om voor een schroefdak te kiezen als het gaat om een rieten dak boven een nieuwe verwarmde ruimte, omdat het wooncomfort hierdoor vergroot wordt.
Welke constructie is het beste voor mijn dak?
Wij helpen u graag met het beantwoorden van deze vraag. Neem gerust contact op met één van onze medewerkers, we komen graag eens langs om de mogelijkheden met u door te bespreken.